Hoe werken de zonneboilers van Remeha?

Zonneboilers zijn verwarmingstoestellen die de warmte van de zon gebruiken om warm water te genereren. Dit warm water kan gebruikt worden voor woningverwarming, maar ook voor sanitair warm water.

Zonneboilers zijn dus een heel energiezuinig en milieuvriendelijk alternatief voor klassieke woningverwarming of boilers, die werken op aardgas of stookolie. Er vindt immers geen verbranding of uitstoot plaats.

De zonnecollectoren

De warmte van de zon wordt opgevangen via zonnecollectoren die op het dak liggen. Deze zonnecollectoren worden wel eens verward met zonnepanelen. Ze zien er immers gelijkaardig uit, maar er is een verschil in output. Zonnepanelen worden geplaatst met de bedoeling om elektriciteit op te wekken, terwijl zonnecollectoren de warmte van de zon opvangen om warm water te genereren.

Ook de Remeha C250 zonnecollectoren zien er uit als zonnepanelen, maar zijn dus ontwikkeld om de warmte van de zon op te vangen met de bedoeling om warm water te genereren. De Remeha C250 bestaat uit een vlakke absorptieplaat met daarrond een kader van antracietkleurige aluminiumprofielen.

Esthetisch zijn deze zonnecollectoren perfect te combineren met elk type dakbedekking. Ze kunnen zowel horizontaal (H) als verticaal (V) geplaatst worden. Qua plaatsing zijn er met de Remeha C250 verschillende opties mogelijk. De zonnecollectoren kunnen zowel op een schuin dak als op een plat dak gemonteerd worden. Bovendien bestaat zelfs de mogelijkheid om de zonnecollectoren van Remeha in het dak zelf te integreren, wat op esthetisch vlak een zeer mooi resultaat geeft.

In de C250 zonnecollectoren lopen koperen leidingen met daarin een glycolwatermengsel. Het gebruik van glycolwater in zonnecollectoren is heel interessant aangezien de kans op bevriezing veel kleiner wordt. De leidingen zijn in koper omdat dit een goede warmtegeleider is. Het glycolwatermengsel zal hierdoor veel sneller opwarmen.

De zonneboiler

Nadat het glycolwater in de zonnecollectoren is opgewarmd, wordt het water naar de zonneboiler gepompt. De zonneboiler is het toestel waar het sanitair water wordt opgeslagen voor gebruik.

In de zonneboiler bevindt zich een warmtewisselaar waar het glycolwatermengsel haar warmte afgeeft aan het sanitair water. Hierdoor wordt het sanitair water opgewarmd en is het klaar voor gebruik. Om het water in de boiler warm te houden, wordt de zonneboiler voorzien van een isolatielaag.

Hoeveel water in de boiler wordt opgeslagen, hangt af van het type zonneboiler. De Remeha Si C-2S is bijvoorbeeld verkrijgbaar met een capaciteit van 200 liter tot 500 liter. Ook de RemaSol is beschikbaar in verschillende capaciteiten.

Uiteraard moet de capaciteit best worden afgestemd op het dagelijkse waterverbruik. Het volume van de zonneboiler, bepaalt het sanitair warm water comfort.  Hoe groter het vat, hoe meer warm water je kan tappen.

Een zonneboiler kan tot 60% van je warm waterbehoefte voorzien. Voor de echt koude wintermaanden en perioden met weinig zon, moet nog steeds een beroep gedaan worden op een klassieke verwarmingsketel. Daarom zijn al onze zonneboilers aan te sluiten op een verwarmingsketel, zoals de Remeha Tzerra ACE of de Remeha Calenta ACE.

Het zonnestation zorgt ervoor dat het glycolwater bij zonneschijn wordt rondgepompt tussen de zonnecollectoren en de warmtewisselaar in de zonneboiler.  De slimme regeling houdt ook de temperatuur van het warm water in de gaten.  Zodra het vat op temperatuur is, stopt de pomp.

Conclusie

Met een zonneboiler van Remeha kan je dus op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier warm water genereren voor woningverwarming of sanitair. Een zonneboiler gaat tot 60% een alternatief vormen op warm water productie met je bestaande verwarmingsketel en het zal je energiefactuur drastisch doen dalen.

Menu