Mazoutketel vervangen of herstellen
Een mazoutketel is na twintig jaar aan vervanging toe, willen we het milieu en onze portemonnee wat sparen. Twijfel je of je moet overstappen naar gas? Niet doen. Er zijn steeds ecologischere vormen van mazout ter beschikking op de markt, waardoor stookolie wettelijk toegestaan zal blijven. Bovendien gaan mazoutketels veel langer mee en is het best een grote ingreep om over te stappen op een gasketel. Ontdek hier alvast één van onze cases.
Een probleem met je mazoutketel of is deze aan vervanging toe? Artois Dirk BV is gespecialiseerd in kleine tot erg grote installaties van stookolieketels. Voor zowel de opstart van nieuwe ketels als voor het onderhoud ervan in woningen of appartementsgebouwen kunnen particulieren en syndici bij ons terecht. Bel ons snel even op, dan stellen we je enkele vragen en komen we langs om een gratis offerte op te maken.
Mazoutketels van het merk Remeha
Artois Dirk BV is al jarenlang trouwe partner van het merk Remeha. Door de uitstekende onderlinge relatie kunnen wij dan ook drie jaar garantie bieden in plaats van twee. Uiteraard kan je ook voor alle andere merken bij ons terecht, zowel voor vervanging als herstelling.
Veelgestelde vragen over mazout
Eerst en vooral is hernieuwbare energie, bijvoorbeeld een warmtepomp, niet geschikt voor elk soort woning. Je huis moet hiervoor voldoende geïsoleerd zijn en aan bepaalde eisen voldoen. Verder moet je een keuze maken tussen gas of stookolie: wil je in het begin wat meer uitgeven en op termijn meer besparen, of wil je meteen voor de goedkopere optie kiezen, namelijk een gasketel? Op het einde van de rit zal het prijsverschil voor de installatie niet zo groot zijn, maar weet dat mazout 15% meer calorisch vermogen heeft, wat betekent dat mazout eigenlijk 15% goedkoper is dan gas.
Wanneer de overheid spreekt over ‘mazout’, bedoelen ze eigenlijk ‘fossiele brandstoffen’. Daar valt gas ook onder! Lang verhaal kort, de wet stelt dat ‘overstappen naar gas verplicht is wanneer mazout minder efficiënt wordt dan gas’, maar dat is op dit moment niet het geval en dat zal ook niet snel gebeuren. De moderne mazoutketels zijn zelfs efficiënter dan gas. En om af te ronden: er zijn steeds meer zwavelarme vormen van mazout, waardoor de verbranding uiteindelijk even weinig vervuilend is als die van gas. Lees er meer over in dit artikel.
Nee, elke nieuwe condensatieketel kan met elke soort stookolie overweg. Je hoeft dus geen andere stookolie te kiezen. Gewoon je bestaande ketel wegnemen, de nieuwe ketel plaatsen en dezelfde grondstof blijven gebruiken!
Het is wettelijk verplicht om je mazoutketel jaarlijks te laten onderhouden. Je krijgt dan jaarlijks een keuringsattest. In principe moet je ook bij elke interventie of ingreep een attest ontvangen. Daarnaast is het aangeraden om je ketel na twintig jaar te vervangen en in te wisselen voor een jonger model dat minder verbruikt. Goed voor het milieu én je portemonnee.