SCHOORSTEENVEGEN

Wie een kachel heeft, heeft een schoorsteen. Maar ook gas- of mazoutketels worden op een schoorsteen aangesloten. Het spreekt voor zich dat een gebruikte schoorsteen regelmatig, en wettelijk gezien jaarlijks, gereinigd moet worden.

Jouw schoorsteen laten vegen door een gespecialiseerde firma? Maak vrijblijvend een afspraak en ontvang een gratis offerte. Merk je dat je kachel of ketel niet naar behoren werkt? Dan kan het zijn dat er een probleem is in de schoorsteen. Ook daarvoor kan je ons opbellen.

Veelgestelde vragen over schoorstenen

Een schoorsteen wordt met een borstel geveegd. Dat kan zowel met de hand als mechanisch zijn. Door mechanisch te vegen draait de borstel en kunnen we het vuil sneller verwijderen, zeker als er hardnekkig vuil aanwezig is. Als we met de hand kunnen vegen, dan hebben we borstels ter beschikking van tot 25 meter lang. Afhankelijk van de toegankelijk vegen we van boven naar beneden of van beneden naar boven. Het laatste is beter en veiliger, want dan hoeven we het dak niet op te gaan. Om van beneden naar boven te kunnen vegen, is er een veegluikje voorzien onderaan de schoorsteen. Als we merken dat dit ontbreekt, dan kunnen we dit voor je plaatsen.

Dit is een veelvoorkomend probleem, want hierdoor trekt de schoorsteen niet goed meer. Vaak leidt dit tot problemen met de kachel of ketel. De oplossing is eenvoudig: we verwijderen het nest en plaatsen bovenop de schoorsteen een inox rooster, zodat vogels niet meer in de schoorsteen kunnen.

In het kort: een slecht geveegde schoorsteen kan leiden tot een slechte verbranding, CO2-vorming en in extreme gevallen tot een schoorsteenbrand. Dat willen we absoluut vermijden. Mensen die een mazout-, hout-, pellet-, speksteenkachel of open haard hebben of van wie de gas- of mazoutketel op de schoorsteen is aangesloten, doen er goed aan hun schoorsteen jaarlijks en in sommige gevallen zelfs twee keer per jaar te laten reinigen. Zo worden alle resten die achterblijven door verbranding verwijderd.